Edmondson Kaartjes

Edmondson kaartjes zijn vrij kleine kartonnen vervoerbewijzen. De kaartjes zijn uitgevonden in 1840 door Thomas Edmondson, naar wie de kaartjes ook vernoemd zijn. Hier in Nederland waren de kaartjes voor de eerste klas groen en voor de tweede klas bruin, daarvoor (toen er nog drie klassen waren) was de eerste klas geel, de tweede klas groen en de derde klas bruin. 

Maar er was nog meer te zien aan de kleuren van het kaartje, zo was een kaartje met een witte streep door het midden een avondretour. En eentje die maar voor de helft gekleurd was, was een dagretour. Voor de rest had je ook veel 'speciale' kaartjes. Dat waren over het algemeen kaartjes die we nu kennen in de vorm van kortingskaartjes. Zo waren er 'Dagtochten', kaartjes voor de treinrit richting een activiteit en met het zelfde kaartje had je ook toegang tot de activiteit. Zo waren er bijvoorbeeld kaartjes om met de trein naar Nijverdal te gaan en vanaf daar met de bus richting Hellendoorn, waar je dan met hetzelfde kaartje ook het pretpark kon betreden. Daarnaast bestonden er natuurlijk ook gewoon de normale dagkaarten.

Mijn verzameling

Ik ben in het bezit van verschillende Edmondson kaartjes waarvan een aantal nooit gebruikt zijn. Ik heb ze nooit exact geteld, maar het moeten er tussen de 1500 en 2000 zijn. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet. Het geeft een grof overzicht van welke kaartjes er destijds waren en hoe deze eruit zagen.

 

Edmondson kaartje Nederland Enkele Reis tweede klas

Bovenstaand kaartje is een tweede klas enkele reis. Tweede klas kaartjes droegen de bruine kleur over het gehele kaartje zonder strepen of iets dergelijks.

 

Avondretour NS Edmondson Barneveld Dorp

Bovenstaand kaartje is een avondretour. Ook dit kaartje had een eigen kleurenschema: een witte streep in het midden. Met een avondretour kon je na 18:00 uur naar je bestemming reizen om dezelfde avond nog terug te reizen. De prijs was die van een enkele reis plus een kwartje. Het kwartje werd later opgehoogd naar een gulden. Het kaartje werd in 1970 geïntroduceerd om het niet zo grote avondvervoer te stimuleren. In 2000 werd het avondretour afgeschaft, omdat er te weinig belangstelling voor was aldus de NS. Het afgebeelde kaartje toont nog meer aspecten uit het verleden. Het avondretour start namelijk in Barneveld D., oftewel Barneveld Dorp. Dit is het huidige station Barneveld Centrum dat tot 1981 door het leven ging als Barneveld Dorp.

Edmondson treinkaartje Dagretour reduktie reductie prijs

Ook van de dagretour was er een variant met de reductie prijs.

 

Edmondson Kaartje Eerste klas Enkele reis

Edmondson treinkaartje dagretour tweede klas

Bovenstaand kaartje is een tweede klas dagretour en daarmee misschien wel het meest voorkomende soort kaartje. Een dagretour is altijd maar voor de helft gekleurd.

Edmondson kaartje reduktie reductie prijs

Bovenstaand kaartje is weer een enkele reis alleen dan voor de reductie prijs.

De afgebeelde kaartjes op deze pagina zijn vrijwel allemaal ongebruikt. Ondanks dat hebben ze wel allemaal een gat in het midden. Stapels van Edmondson kaartjes konden daardoor makkelijk bij elkaar gehouden worden met behulp van een koperen staaf.

De ´standaard´ tweede klas kaartjes hebben we nu laten zien. Hieronder zijn de ´standaard´ eerste klas kaartjes te zien.

Edmondson kaartje Eerste klas Dagretour