SpoorParade Amersfoort

Van 16 t/m 21 oktober 2014 vond op het terrein van de oude wagenwerkplaats in Amersfoort de SpoorParade plaats. Dit grote evenement trok 42 duizend bezoekers en is daarmee zonder twijfel een succes te noemen. De locatie, de oude wagenwerkplaats, kent een rijke historie. Vroeger werden hier vrijwel alle Nederlandse goederenwagons onderhouden. De wijk Soesterkwartier, direct naast de wagenwerkplaats gelegen, heeft haar bestaan te danken aan het spoor. Deze hele wijk is namelijk gebouwd om de arbeiders die voornamelijk uit Haarlem kwamen in 1904, bij de opening van de wagenwerkplaats, onderdak te bieden.

In de verschillende loodsen was een bonte verzameling van historische en hedendaagse treinen te zien. Voor de rest was er een zogenaamde 'TreinParade' waarbij verschillende locomotieven langs een tribune reden. Hieruit bleek wel dat het evenement vooral gericht was op gezinnen en educatie, een stuk minder op de liefhebbers die graag wat mooie plaatjes wilde maken. 

SpoorParade Amersfoort loc 1201

Naar mijn mening het pareltje van de tentoonstellingen in de loodsen, de 1201. Deze schitterende turquoise locomotief is niet vaak voor publiek te zien en dat versterkt alleen maar mijn idee dat het het pareltje van de SpoorParade was.

SpoorParade Diesel III Spoorwegmuseum

De diesel III van het Spoorwegmuseum, de eerste Nederlandse dieseltrein.

 

 

De nieuwste locomotieven van de NS, de BR186. NS heeft 19 van deze nieuwe TRAXX'en gekocht om dienst te gaan doen op de hogesnelheidslijn als 'Intercity Direct'. In januari 2015 kwam de laatste loc van deze serie aan in Amsterdam. Inmiddels zijn de locomotieven al in dienst genomen en rijden ze de Intercity diensten over de hogesnelheidslijn.

 

 

Boven: Locomotief 186 004 op het natte buitenterrein van de SpoorParade. 

 

Onder: De cabine van de 186 004 is voorzien van de modernste gemakken.

 
 
 
 

Meerdere keren per dag was er een zogenaamde 'TreinParade'. Bij deze voorstelling kwamen er verschillende oude locomotieven voorbij rijden terwijl het publiek vanaf de tribune toekeek. De volgende locomotieven deden aan de TreinParade mee:

 • Dieselloc 2205 van de SHD
 • Stoomloc 657 'Kikker' van de MBS
 • Dieselloc WD 33 van Stichting 162
 • Stoomloc 4389 van de SGB
 • Sik 252 van Stichting de Locomotor
 • Sik 243 van de SHD
 • Sik 204 van de STAR
 • OerSik 122 van Stichting de Locomotor
 • Dieselloc 451 van de MBS
 • Stoomloc 7742 'Bello' van de SHM
 • Diesel motorrijtuig 41 van het Spoorwegmuseum

De sikken 243 en 252 (met kraan) staan in het regenachtige weer van de laatste dag van de TreinParade te wachten totdat iedereen alle locomotieven goed bekeken heeft.

SpoorParade Amersfoort NS 1772

Loc 1772, een van de treinen waarbij je in de cabine mocht kijken.

 

SpoorParade Amersfoort NS TRAXX

NS TRAXX Cabine

SpoorParade Amersfoort SGB 4389

Stoomloc 4389 van de SGB poseert voor de vele toeschouwers na de TreinParade.

 

Nadat alle locomotieven met de nodige tekst en uitleg langs gereden waren vormde ze een line-up.Hier een gedeelte van de deelnemers van de TreinParade.